Türkiye'de Mülk Satın Alırken Yapılan Harcamalar
Diğer ülkelerden farklı olarak, Türkiye'de bir mülk satın alırken masraflar düşüktür ve yabancılar ceplerinde ne kadar para tutabileceklerini görünce hoş bir sürpriz yaşayacaklardır. Yine de her zaman olduğu gibi, vergi ve hizmet bedellerinin yanı sıra yasal prosedürlerden doğacak ek masrafları da işleme başlamadan önce bilmekte fayda var. Ödemeyi bekleyebileceğiniz şey aşağıdadır.
Değerleme Raporu Değerleme Raporu Ücreti
Yabancıya yapılan satışlarda tapu devrinden önce taşınmazın değerini gösteren ekspertiz raporu alınması zorunludur. SPK onaylı ekspertiz raporunun bedeli gayrimenkulün bulunduğu şehre ve özelliklerine göre değişmekle birlikte yaklaşık 5900 TL'dir. Alıcılar bu ücreti doğrudan SPK onaylı ekspere öderler. Değerleme raporunun tamamlanması 2 – 3 gün sürer.
Tapu (Tapu) Devir Ücretleri
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü devir işlemlerini yürütür. Taraflardan herhangi biri son imza için Vekaletname vermedikçe, hem alıcı hem de satıcı hazır bulunmalıdır.
Gayrimenkulün beyan edilen değerinin 4%'lik kısmı vekalet vergisi olarak tapu dairesine ödenmelidir. Alıcı gümrük olarak Tapu Taşıma Vergisini öder. Yaklaşık 6000 Türk Lirası olan çeşitli masraflar ve vergiler vardır;
* Döviz alım belgesi şartı kapsamında bankaya ödemeniz gereken tutar 1500 euro civarında olacaktır.
- Noterde Pasaport Tercümesi (kişi başı ayrıca 800 TL)
- Banka hesabı açmak için noterde adres belgesi tercümesi
- Yeminli tercüman
- vekaletname (isteğe bağlı)
- Vergi numarası alma
- Fotoğraflar
- Kadastro Vergisi (Tapu Kadastro Harcı)
Emlakçı Ücreti
Yönetmeliğe göre emlakçı ücreti satış bedeli üzerinden 3% KDV'dir ve bu oran alıcıdan tahsil edilir. Bazı satıcılar, portföylerini daha cazip hale getirmek için bulucu ücretini üstlendikleri için, alıcı komisyonu birçok mülkümüzde görünmüyor.
Avukat Giderleri
Winners Group'un şirket hukukçularımız tarafından hazırlanmış satış sözleşmeleri bulunmaktadır. Yabancılara gayrimenkul satışı ve tapu devir işlemleri konusunda uzmanız. Paranız Winners Group uzmanlık garantisi ve tecrübesi altındadır. Bizi tercih eden müşterilerimizin avukata ihtiyacı yoktur.
Ancak vatandaşlık süreci daha çetrefilli olduğu için işlemlerinizi bir avukat eşliğinde tamamlamanızı tavsiye ederiz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç bağımsız İngilizce konuşan avukatın bir listesini sunuyoruz. Bu işlem için avukat ücreti ortalama 5.500 USD'dir.
emlak vergisi (Emlak Vergisi)
Emlak Vergisi her yıl ödenir ve büyükşehir belediyelerinde 0,02%, büyükşehir dışı bölgelerde 0,01%'dir. Ticari gayrimenkullerin vergi oranı kentsel ilçelerde 0,04%, büyükşehir dışı bölgelerde 0,02%'dir.
Vergi, hükümet tarafından su ve kanalizasyon iyileştirmelerini finanse etmek, kolluk kuvvetleri ve itfaiye hizmeti sağlamak ve gerekli görülen diğer kalemleri sağlamak için kullanılır.
Mülkiyet ve Deprem Sigortası
Deprem sigortası (DASK) Türkiye'de zorunludur ve metrekare bazında hesaplanmaktadır. Deprem anında ve sonrasında yangın, infilak, tsunami veya heyelan nedeniyle oluşabilecek riskler Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır. Ücret 150 TL ile 450 TL arasında değişmektedir (m2'ye göre değişmektedir).
Mülk sigortası, yangın, hırsızlık ve bazı hava hasarları gibi mülke yönelik çoğu riske karşı koruma sağlar. Bu, yangın sigortası, sel sigortası, deprem sigortası, ev sigortası veya kazan sigortası gibi özel sigorta biçimlerini içerir. Mülkiyet sigortası, bu gibi durumlarda yapı sahibine mali geri ödeme sağlar.
Bağlanmak: Elektrik ve Su
Elektrik Kesintisi Elektrik ve su kesintisi ücretleri ilçeden ilçeye değişmektedir.
Elektrik kesinti ücretleri;
İlk kez abonelik yaptırırsanız, toplamda 100 TL ile 500 TL arasında abone kayıt, elektrik sayacı ve ek depozito ücreti ödersiniz. Havale ücreti, yatırılan tutar ve DASK'ın süresi dolduysa ek DASK tutarı kadardır.
Su kesintisi ücretleri;
İlk kez kürtaj yaptırırsanız, iptal kayıt ücreti ve ek depozito ücreti için toplam 1280 TL ödemeniz gerekir.
Telefon ve İnternet
Oturma izniniz varsa telefon ve internet bağlantısı alabilirsiniz. Türk telekom ve TTNET ülke çapında ve pazarın büyük bir kısmını elinde tutuyor.
Yeni aboneler için, iki yıllık sözleşme imzalamanız durumunda özel paketler mevcuttur. Aylık 130 TL'ye telefon görüşmeleri, genişbant internet ve TV uydu paketleri örnek gösterilebilir. Tüm şirketler bir kurulum ücreti alacaktır.
Bakım Ücreti (Aidat Türkçe)
Ortak kullanımlı binalarda daire satın alan herkesin ayrıca merdiven boşluğu elektriği, yüzme havuzları, bahçe bakımı veya güvenlik gibi ortak tesislere giden aylık bir bakım ücreti (Aidat) ödemesi gerekecektir. Türkiye'deki bakım ücretleri hakkında daha fazla makale okuyun.